-
Tijdens de Themadag komen programma’s aan bod die bedrijven en instellingen helpen bij het tegengaan van inbreuken op eigendom en bezit, inbreuken op de veiligheid van medewerkers en klanten en inbreuken op contractuele bepalingen die relateren aan veiligheid en integriteit. Soms vloeit het programma rechtstreeks voort uit wet- en regelgeving, soms committeren bedrijven en instellingen zich vrijwillig aan een bepaald programma, Daarnaast komt ook voor dat opdrachtgever wensen dat opdrachtnemers voldoen aan bepaalde normen voor veiligheid en integriteit. Tijdens deze Themadag bespreken we deze programma’s en de voordelen daarvan, maar laten de beperkingen niet onvermeld.
Sprekers. De contactpersoon is mr. Felix Olijslager, hij verzorgt ook de Post-HBO registeropleiding Security en Recht. Tevens zijn er een aantal zeer interessante sprekers aanwezig. Voorafgaand aan de Themadag hebben deelnemers de mogelijkheid om optioneel een online bijeenkomst via Teams bij te wonen. Tijdens deze sessie zal Felix Olijslagers een introductie geven over de Themadag. Het is niet verplicht om deel te nemen, maar wel aan te raden.
Bevestiging & reminder. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving. 2 weken voor aanvang ontvangt u de factuur en een uitnodiging met de laatste details.
Bewijs van deelname. U ontvangt na afloop een certificaat van deelname.
Cursusinhoud
Het ochtendprogramma staat in het teken van preventie en afschrikking, waarbij ondermijning het verbindende woord is. De ochtend start met het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Het stelsel is een uitwerking van verantwoordelijkheden die zijn opgenomen in de Politiewet, de Gemeentewet en de Wet inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv). Alle bedrijven en instellingen in Nederland kunnen te maken krijgen met dreigingen die goed functioneren kan ondermijnen. Hoe wordt de dreigingsinschatting gemaakt? En wie heeft van rijkswege recht op bescherming? Ondermijnende activiteiten spelen ook een rol in de transportketen en de terminals in onze havens waar schepen aanmeren. Logistieke dienstverleners of verladers kunnen aan de hand van een TAPA certificaat aantonen dat de bedrijfsprocessen voor het beveiligen van goederen op orde zijn. Waar TAPA op vrijwillige basis gehanteerd wordt, is de ISPS-code dwingend voorgeschreven voor een specifieke groep van bedrijven en instellingen.
Het middagprogramma borduurt voort op preventie en benadrukt een aantal algemene en bijzondere inbreukbeperkende maatregelen die tot stand komen via zelfregulering en door samenwerking. Via overeenkomsten wordt veiligheid en integriteit uitgewerkt en van toepassing verklaard in de onderlinge rechtsverhouding van partijen. Normering biedt marktpartijen duidelijkheid en het doel is om vertrouwen te geven in producten, diensten of organisaties. Maar wat nu als het mis gaat? Dan is onderzoek en respons vereist. Welke repressiemogelijkheden zijn er om de verstoorde balans terug te krijgen?
Voor wie?
Het volgen van de Themadag biedt meerwaarde aan iedereen die werkzaam is in het beveiligingsvakgebied. De Themadag is verplicht voor deelnemers aan de Post-HBO registeropleiding Security en Recht van Soba Security Academy B.V. De Themadag is aan te bevelen voor diegenen die voornemens zijn om de opleiding
Security en Recht te gaan volgen. Met het certificaat van deelname wordt vrijstelling verkregen voor de uitvoering van de gelijknamige Security & Recht Themadag.
Cursusduur en -tijden:
De lestijden zijn van 09.00 - 17.00 uur.
|