Opleidingsportaal


Opleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis

  • Deze interactieve en praktijkgerichte opleiding wordt vormgegeven door middel van blended learning: een combinatie van e-learning (introductie) en twee praktijkdagen.
    U heeft tijdens de twee praktijkdagen een eigen laptop ter beschikking, zodat u steeds het geleerde direct kunt oefenen.
    Na afloop van de cursus kan de cursist zelfstandig een methodisch onderzoek uitvoeren in open bronnen en de daarbij verkregen data analyseren, interpreteren en rapporteren, met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving.

Cursusinhoud

Introductie Internet Rechercheren & algemene werking van het internet.
In deze e-learning module leert de cursist over de algemene werking van het internet. Ook dient deze module als introductie voor de twee praktijkdagen, omzodat iedere cursist op hetzelfde kennisniveau kan starten. De docent kijkt hierbij mee en biedt ondersteuning als dat nodig is.

Bronnen & Methodiek.
In dit onderdeel worden onderwerpen als onderzoeksmethodiek en bronverificatie besproken. De cursist leert om gestructureerd een onderzoek uit te voeren, sporen vast te leggen en bijvoorbeeld op eenvoudige wijze een bronverzameling te maken.

Digitale Onderzoeksomgeving – basis.
Goed gereedschap is het halve werk. Door gebruik te maken van de juiste browsers, tools en extensions leert de cursist om de desktop/laptop zo in te richten dat er op efficiënte(re) en anonieme(re) wijze onderzoek kan worden uitgevoerd.

(On)bekende zoekmachines en zoektechnieken.
De cursist kan met behulp van (on)bekende zoekmachines en zogenaamde ‘advanced operators’, zowel in woord als in beeld, (historische) data verkrijgen ten bate van het onderzoek.

Anonimiteit & Cyberhygiëne.
De cursist leert om op een anonieme(re) en veilige manier onderzoek uit te voeren in open bronnen. In dit onderdeel draait het om bewustzijn (awareness) en veiligheid.

Juridische Kaders & Rapportage.
Wet- en regelgeving zijn ook van toepassing bij dit type onderzoeken. De cursist krijgt hier inzicht in en kan de resultaten binnen deze juridische kaders correct verwerken in een korte rapportage.

Social Media Intelligence (SOCMINT).
De cursist krijgt inzicht in de meest gebruikte sociale media-platformen wereldwijd en kan een onderzoek uitvoeren op de social mediaplatformen Twitter, Facebook en Linkedin.
• De prijs is inclusief lesmateriaal, lunch en Certificaat van Deelname na afloop van de cursus.
• Er is geen vooropleiding vereist.
• Voor kandidaten die zijn ingeschreven in het geassocieerde register Coördinator Fraudebeheersing bij het Nivre levert deze opleiding 6 PE-punten op.

 Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die zich bezighouden met (fraude)onderzoek en voor hun werk regelmatig op internet speuren naar informatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan functies als (particulier) digitaal onderzoeker, CDD of FEC functies bij een bank, (fraude)onderzoeker bij een verzekeraar/ schadebedrijf, (thema) onderzoeker bij een (semi)overheidsinstelling of (sociaal) rechercheur bij de gemeente en/of politie/justitie.

Cursusduur en -tijden:

De cursus bestaat uit 2 dagen +e-learning

Cursusprijs (excl. btw)

naameenheidcursusprijs
OSINT1€ 1.069,00

Cursusplanning

CursucodeCursusnaamStartdatumEinddatumLocatieInschrijvenLesdata
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis6-09-202213-09-2022De Meern
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis21-09-202228-09-2022Vaassen
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis5-10-202213-10-2022De Meern
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis7-11-202214-11-2022De Meern
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis6-12-202213-12-2022Vaassen
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis10-01-202317-01-2023De Meern
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis8-02-202315-02-2023Vaassen
OSINTOpleiding Internet rechercheren (OSINT) - basis16-03-202323-03-2023De Meern