Opleidingsportaal


Post-HBO Registeropleiding Security en Recht

 • Als praktijkbeoefenaar in de securitybranche of als particuliere onderzoeker kom je vaak voor juridische vragen te staan. Wat zegt de AVG over cameratoezicht? Wat zijn de voorwaarden om een visitatie uit te voeren en moet iemand hieraan meewerken? Kan de schade op de fraudeur verhaald worden? Aan welke eisen moet een aangifte voldoen?
  Tijdens de post-HBO Registeropleiding Security & Recht krijg je antwoord op deze en andere juridische vragen. In 15 modules leer je alles over het recht in relatie tot fysieke beveiligingstoepassingen, gegevensuitwisseling en het onderzoeken van onregelmatigheden, zoals fraude. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) komt uitgebreid aan bod. Aan de hand van praktijkcasuïstiek duik je met jouw medestudenten in de materie. Is het bijvoorbeeld strafbaar als iemand zich bij het betreden van een beveiligd pand identificeert met het rijbewijs van zijn broer? En is die broer strafbaar omdat hij zijn rijbewijs heeft uitgeleend?
  Je volgt algemene vakken zoals ‘Inleiding recht’, maar vooral ook op het beroepsveld toegespitste vakken zoals ‘toegangsbeheer en toegangsverlening’ en ‘het onderzoeken van onregelmatigheden’.
  Blended learning: Combinatie van klassikaal onderwijs en e-learning Met blended wordt bedoeld dat de opleiding deels via het leerplein van Soba en deels via (klassikale) bijeenkomsten wordt aangeboden. Op het leerplein werk je met jouw medecursisten aan praktijksituaties. In feite zijn dit virtuele workshops, waarin je opdrachten uitvoert en met elkaar in discussie gaat. Daarbij is de docent virtueel sturend en coachend op de achtergrond aanwezig. E-learning en klassikaal onderwijs zijn zo op elkaar afgestemd dat de combinatie daarvan telkens kennis en vaardigheden toevoegt.
  Bij aanvang van de opleiding ontvang je het Handboek Security & Recht (500 pagina’s), dat tevens een handig naslagwerk bij de uitvoering van jouw dagelijkse werkzaamheden. In de lessen is veel ruimte voor eigen inbreng, onderlinge discussies, maar ook voor de actualiteit: regelmatig komen tijdens de lessen nieuwsberichten over securitykwesties ter sprake.
  Je rondt de opleiding Security & Recht tijdens de 16e avond af met een eindtoets die uit 40 multiplechoicevragen bestaat.
  Meer informatie vindt u ook op securityenrecht.info

Cursusinhoud

Voor de details verwijzen wij u naar: https://www.soba.nl/cursussen/Post-HBO/Post-HBO-Security-en-Recht.html

 Voor wie?

Deze opleiding is bedoelt voor personen werkzaam in de securitybranche, bijvoorbeeld als facilitymanager, securitymanager, adviseur veiligheid of particuliere onderzoeker. Je hebt behoefte aan een stevige juridische basis voor het aanpakken van beveiligingsvraagstukken. Om mee te kunnen doen met de leergang dien je te beschikken over hbo-werk- en denkniveau.

De leergang Security en Recht wordt verzorgd door mr. Felix Olijslager.
Felix Olijslager beheert de website van het Nederlands Informatiepunt voor Security en Recht (NISeR) en verzorgt ook de opleidingen waarbij het NISeR is betrokken.
Hij volgt nauwgezet de ontwikkelingen in de (internationale) wet- en regelgeving op het gebied van security en recht en is als freelance docent werkzaam bij verschillende opleidingsinstituten waarmee het NISeR zich heeft verbonden.

Wat levert de opleiding op?
Na afronding van de opleiding Security & Recht ben je zeker van je zaak. Je kunt beveiligingskwesties vanuit de verschillende deelgebieden van het recht benaderen. Dankzij deze juridische basis groei je uit tot een adequate gesprekspartner voor politie, bedrijfsjurist, advocaat of opdrachtgever. Indien je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond ontvang je een certificaat.
Voor meer mogelijkheden met jouw certificaat en voor de samenhang met andere security-gerelateerde opleidingen wordt verwezen naar de Stichting Sern.

Cursusduur en -tijden:

De opleiding is opgebouwd uit:
• Klassikale lessen: 51 uur in 15 bijeenkomsten inclusief 4 additionele les- en praktijkdagen.
• Dertien digitale workshops 26 uur (2 uur per workshop)
• Drie schrijfopdrachten (6 uur)
• Studielast: 140 uur in totaal: klassikaal onderwijs, digitale workshops én zelfstudie

Cursusprijs (excl. btw)

naameenheidcursusprijs
Security en Recht1€ 4.479,00

Cursusplanning

CursucodeCursusnaamStartdatumEinddatumLocatieInschrijvenLesdata
Security en RechtPost-HBO Registeropleiding Security en Recht3-09-20247-01-2025De Meern (online); De Meern